Ισμαγκίλωφ Βαλέριος
Πιάνο - ΜελοδραματικήΟ Βαλέριος Ισμαγκίλοφ γεννήθηκε στη Ρωσία. Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 ετών στη Μουσική Σχολή του Νοβοροσίσκ. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μουσικό Κολλέγιο "Σοστακόβιτς" της ίδιας πόλης, με καθηγήτρια την πιανήστα-παιδαγωγό Valeria Dmitrieva.
Το 1984 απέσπασε το Δεύτερο Βραβείο για νέους πιανίστες στο διαγωνισμό "Νότος της Ρωσίας". Περάτωσε με διάκριση Αριστείας τις σπουδές του το 1986 στο Κολλέγιο "Σοστακόβιτς".
Εν συνεχεία, κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων, έγινε δεκτός για ανώτατες σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, από το οποίο έλαβε, ως αριστούχος, Δίπλωμα (1992) σολίστα, παιδαγωγού και συνοδού πιανίστα για σύνολα μουσικής δωματίου και λυρικού τραγουδιού.
Μαθήτευσε κοντά στους διακεκριμένους καθηγητές-πιανίστες Βίκτορ Νόσοφ και Γιούρι Σλέσαρεφ, συνεχιστών της πιανιστικής σχολής Βίκτορ Μερζάνοφ, ο οποίος με την σειρά του υπήρξε μαθητής του θρυλικού Σαμουήλ Φέινμπεργκ.
Το 1994, στο Φεστιβάλ Μουσικής για παιδιά στην Ιαπωνία, παρουσιάστικε η συνθεσή του "Concertino" για πιάνο και ορχήστρα. Το έργο αυτό εκδόθηκε σε παρτιτούρα και ηχογραφήθηκε σε CD με την Συμφωνική Ορχήστρα της Κρακοβίας και σολίστ τον Alexander Strukov (πιάνο, πρώτο Βραβείο στο Διαγωνισμό Liszt, 1992).
Από το 2000 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Το 2002 κέρδισε το Δεύτερο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό "Art and Education in the XXI-st century" στην Αθήνα.
Ο Βαλέριος Ισμαγκίλοφ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Ρωσία, και Σερβία.
Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει έργα J.S.Bach, L.Beethoven, W.Mozart, R.Schumann, F.Chopin, F.List, S.Rachmaninoff, P.Tchaikovsky, A.Skriabin, M.Balakirev και άλλων Ρώσων και Ελλήνων συνθετών. Είναι πρώτος που παρουσίασε και ηχογράφησε στην Ελλάδα τα έργα της Ρ.Κυριακού.
O Βαλέριος Ισμαγκίλοφ είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Μουσικολογίας) με θέμα της διδακτορικής διατριβής του «Μουσικοί από τη Ρωσική Επικράτεια στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου».
Συνεργαζεται με τους διάσημους λυρικούς τραγουδιστές Ζάχο Τερζάκη και Κατερίνα Οικονόμου.
Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Παναρμόνιο Ωδείο (Νέο Ψυχικό) και Ωδείο Ηχογέννηση (Γλυκά Νερά).